Det finländska käpphästfenomenet sprider sig med galoppfart

Finländarna uppfann inte käpphästen, men de har återuppfunnit den. Den här nya versionen – och den kultur, skicklighet, idrott och nätaktivitet som hör ihop med fenomenet – har inte mycket gemensamt med de enkla leksaker du kanske minns från din barndom.

läs artikeln

Hästfebern fick sin start i Finland, men den har ingenting att göra med levande hästar. Nu är det käpphästar som gäller.

Käpphästridning har funnits i många år, men hobbyn började ta ordentlig fart kring år 2010. Ett växande antal finländska ungdomar blev intresserade av att designa och tillverka sina egna käpphästar – avancerade, handgjorda versioner som är mer än bara leksaker – och de började också ordna träffar där de rider hästarna under dressyr- och banhoppningsevenemang.

Inga vuxna behövs

Alisa Aarniomäki (vänster) och Vilhelmiina Keskilä är redo för träning på stallet. Foto © ThisisFINLAND

Fenomenet växte organiskt, utan hjälp eller påverkan från vuxet håll. Tonåringarna utvecklade en gemenskap på nätet och i verkliga livet, där de olika käpphäststallen och deras ryttare och hästar deltar i tävlingar, inklusive de årliga finska käpphästmästerskapen. Entusiasterna för också bok över sina framgångar. Om detta påminner om hästevenemang med riktiga hästar, kan det bero på att ungefär hälften av deltagarna också har erfarenhet av traditionell ridning.

Käpphästfenomenet förknippas med fantasi, nyskapande och självständigt tänkande – egenskaper som är en källa till stolthet i Finland och högt värderade i dagens värld. Inom käpphästkulturen finns det plats för alla. Detta gäller både på nätet, där en ständig ström av bilder fyller entusiasternas Instagramflöden, och under tävlingarna, där duktiga idrottare visar upp gångarter och rörelser inför stränga domare som bedömer deras insatser. Vid sammankomsterna finns också entreprenörer som säljer ädla fullblodskäpphästar, betsel och annan utrustning och tillbehör.

Käpphästridningen börjar få allt mer välförtjänt publicitet, inte bara i Finland utan också utomlands. Fenomenet håller på att upptäckas över hela världen: i Sverige, Danmark, Nederländerna, Storbritannien, USA, Ryssland, Asien och Australien. Det förväntas också vinna terräng i hästälskande nationer som Brasilien och Argentina.

Det sprider sig på nätet via inlägg och videoklipp, och har dessutom fått ökad synlighet i och med en finländsk dokumentär från 2017, Hobbyhorse Revolution (Käpphästrevolutionen), som skildrar flera av pionjärerna på området.

Käpphästridning är något man måste se för att tro det. Du kommer antagligen att få lust att prova på det själv.

Tillräckligt modig för att rida

Vilhelmiina Keskilä tillverkar en ny uppsättning tyglar, här hålls de fortfarande delvis ihop med synålar. Foto © ThisisFINLAND

Det finns olika sätt att komma in i hobbyn. Somliga specialiserar sig på ett område medan andra vill delta i alla aktiviteter. ThisisFINLAND har tillsammans med några av de mest erfarna käpphästentusiasterna tagit fram en verktygslåda som gör det lätt att komma igång med käpphästhobbyn, oavsett var du bor.

För idrottare och tävlingsorganisatörer finns videoklipp om banhoppning, haute école-dressyr och terrängridning. Och våra experter räknar upp sju saker som de gillar bäst med käpphästhobbyn.

Att tillverka själva käpphästarna kräver skicklighet – det är en kombination av kreativitet och hantverk. Vi visar dig hur tillverkningen av hästar och betsel går till i en serie videoklipp.

På nätet är det Instagram som gäller för många käpphästägare. Där kan du visa upp dina skapelser och berömma andra entusiasters prestationer.

ThisisFINLAND stöder också käpphästentusiasternas rättframma och djärva attityd genom en urban modekollektion i begränsad upplaga, skapad och producerad av finländska toppdesigners.

Här hittar du säsongens mest unika T-tröja, klänning eller jacka. Genom att bära denna kollektion visar du ditt stöd för käpphästentusiasterna, inte för att de egentligen behöver bry sig om vad någon annan tycker om deras hobby.

Allt detta händer i december 2017; det blir som att öppna luckor i en julkalender! Varje fredag från den 1 december uppdaterar vi vår webbshop med en begränsad upplaga urbana plagg som kan köpas varifrån som helst i världen. Under de mellanliggande dagarna bjuder vi på tjuvtittar och käpphästrelaterat innehåll.

Vi frågar dig: Are you brave enough to ride? Är du modig nog att rida?

Vi rekommenderar förstås att du provar på att göra din egen käpphäst (det finns massor av bra tips på www.thehobbyhorse.fi), men det finns också hantverkare, företag och organisationer i Finland som säljer skickligt tillverkade käpphästar och käpphästprodukter. Du kan hitta många av dem via deras Instagramkonton.

Nedan ser du ett urval länkar till kommersiella käpphästsidor från Finland, med info på engelska:

My Hobby Horses
KHT Vermillon
KHT Kuunvarjo
Keppareiden kyydissä (innehåll på engelska är under arbete)

Av medarbetarna på ThisisFINLAND, november 2017

Länkar