Suomalainen keppihevosilmiö leviää täyttä laukkaa

Suomalaiset eivät keksineet keppihevosia, mutta he loivat ne uudelleen. ”Kepparin” uusversio, johon liittyy oma omintakeinen kulttuurinsa, urheilulajinsa, tietotaitonsa ja verkkomaailmansa, muistuttaa vain etäisesti monelle tuttua lapsuuden leikkikalua.

lue artikkeli

Maailman tuorein hevosurheiluun liittyvä villitys sai alkunsa Suomessa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä elävien ratsujen kanssa. Kyse on keppihevosista.

Vaikka keppihevostelua on harrastettu jo vuosikausia, ilmiö alkoi levitä toden teolla vasta vuoden 2010 tienoilla. Yhä useammat suomalaisnuoret innostuivat tällöin suunnittelemaan ja tekemään omia keppihevosia, jotka ovat pikemminkin taidokkaita käsityötaidon näytteitä kuin pelkkiä leluja. Harrastajat ryhtyivät myös järjestämään entistä ahkerammin kilpailuja, joissa he mittelevät ratsuillaan etupäässä koulu- ja esteratsastusluokissa.

Aikuisia ei tarvita

Alisa Aarniomäki (vasemmalla) ja Vilhelmiina Keskilä valmistautuvat treeneihin tallillaan. Kuva © ThisisFINLAND

Keppihevosharrastus kasvoi luonnostaan nuorten itsensä toimesta ilman suurempaa apua aikuisilta. Harrastajat loivat yhteisön, joka toimii niin verkossa kuin oikeassa elämässä. Kepparitallit ilmoittavat ratsukkoja kilpailuihin, joista suurin on vuotuinen Keppihevosten Suomenmestaruuskilpailut, ja pitävät kirjaa saavutuksistaan. Toiminta muistuttaa läheisesti elävien hevosten kanssa puuhailua ja kisaamista – eikä ihme, sillä noin puolet keppihevostelijoista harrastaa ratsastusta myös kepittömillä hevosilla.

Keppariharrastus vaatii mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja itsenäistä ajattelua. Kaikkia näitä ominaisuuksia arvostetaan kosolti nykymaailmassa ja ne ovat samaten suuri ylpeyden aihe satavuotiaalle Suomelle. Keppihevoset ovat myös matalan kynnyksen harrastus. Niiden lumoavaan maailmaan on helppo sukeltaa niin verkossa, jossa loputon kuvien virta täyttää Instagram-tilit, kuin vaikkapa kouluratsastuskilpailuissa, joissa huippuunsa treenatut ratsukot esittelevät liikkeitä tiukkailmeisten tuomareiden edessä. Kisoissa on itse kunkin helppo myös ihailla, hankkia tai myydä itse taiteiltuja keppareita samaten kuin suitsia, loimia ja muita varusteita.

Keppihevostelu on nyttemmin alkanut kerätä ansaittua huomiota sekä Suomessa että ulkomailla, ja laji kerää jatkuvasti uusia harrastajia riveihinsä kaikkialla maailmassa: Ruotsissa, Tanskassa, Alankomaissa, Britanniassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja jopa Aasiassa ja Australiassa. Harrastuksen odotetaan myös löytävän tiensä muihin perinteisiin hevosmaihin kuten Brasiliaan ja Argentiinaan.

Keppihevoskuume leviää helposti etenkin verkossa viidakkorummun ja videoiden kautta. Sille on myös tuonut huimasti näkyvyyttä suomalainen dokumenttifilmi Hobbyhorse Revolution, joka seuraa useamman alan edelläkävijän elämää keppareiden parissa.

Keppihevostelua on päästävä katsomaan omin silmin ymmärtääkseen, mikä on jutun juju. Sen sisäistettyään moni tahtoo kokeilla keppareita itsekin.

Uskallatko hypätä kepparin kyytiin?

Vilhelmiina Keskilä esittelee tekemiään uusia suitsia, jotka pysyvät yhä paikoitellen koossa nuppineulojen avulla. Kuva © ThisisFINLAND

Keppariharrastukseen on monta tietä. Jotkut erikoistuvat yhteen osa-alueeseen kun taas toiset harrastavat miltei kaikkea keppareihin liittyvää. ThisisFINLAND on luonut yhdessä muutaman kokeneen harrastajan kanssa Keppihevostyökalupakin, jonka avulla harrastus on helppo aloittaa missä tahansa.

Videomme havainnollistavat niin ratsastajille kuin kilpailujen järjestäjille, kuinka rataesteitä, kouluratsastusta ja maastoilua harrastetaan. Lisäksi asiantuntijamme listaavat seitsemän parasta juttua keppihevostelussa.

Kulissien takana kukoistaa myös keppareiden valmistukseen kytkeytyvä luova käsityötaide. Näytämme sinulle videoiden avulla seikkaperäisesti, kuinka hevosia ja suitsia tehdään.

Verkkomaailmassa monet kepparin omistajat ovat aktiivisia Instagramissa, jossa he esittelevät tekemiään keppareita ja varusteita sekä tykkäävät muiden luomuksista.

ThisisFINLAND tukee keppariharrastajien konstailematonta ja rohkeaa asennetta rajoitetun erän urbaanilla muotimallistolla, jonka on luonut joukko suomalaisia huippusuunnittelijoita.

Mallistosta löytyy sesongin omaperäisin T-paita, mekko ja takki. Kun käytät näitä asuja, tuet samalla keppihevosharrastajia – vaikka he eivät juurikaan välitä muiden mielipiteistä harrastuksensa suhteen.

Kaikki tämä tulee tarjolle joulukuussa 2017 ripotellen – samaan tapaan kuin joulukalenterin luukut. Joka perjantai joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien urbaanin malliston luomuksia ilmestyy nettikauppaan, josta niitä voi hankkia kuka tahansa missä tahansa. Välipäivinä sivustolle ilmaantuu esimakua vaatteista sekä keppareihin liittyvää sisältöä.

Kysymys kuuluu siis: Are you brave enough to ride? Uskallatko hypätä kepparin kyytiin?

ThisisFINLAND-sivuston henkilökunta marraskuussa 2017

Linkit