Direct to content
thisisFINLAND

Life & society

• Gästkrönika •
 

De magnifika åtta i presidentloppet

Kyösti Karvonen i december 2011

Foto: Vesa Moilanen/LehtikuvaThe Finnish presidential candidatesPresidentkandidaterna möter pressen (från vänster): Paavo Arhinmäki (Vänsterdemokraterna), Eva Biaudet (Svenska folkpartiet), Paavo Väyrynen (Centern), Paavo Lipponen (Socialdemokraterna), Sauli Niinistö (Samlingspartiet), Timo Soini (Sannfinländarna), Sari Essayah (Kristdemokraterna) och Pekka Haavisto (De gröna).

Kommer ni ihåg västernfilmenThe Magnificent Seven? Presidentkandidaterna i Finland kunde kallas för de magnifika åtta, skriver Kyösti Karvonen, redaktionschef för dagstidningen Kaleva.

Nedan följer i alfabetisk ordning de viktigaste uppgifterna om presidentkandidaterna. Valet äger rum den 22 januari 2012, med en andra omgång den 5 februari, om nödvändigt.

Paavo Arhinmäki (Vänsterförbundet)

Click to enlarge the picture (Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva)
Paavo Arhinmäki

Arhinmäki, 34, är den yngste och radikalaste av kandidaterna. Före han gick med i politiken var han aktiv inom en radikal grupp som arrangerade ”Spola festen”-demonstrationer utanför presidentpalatset, fullpackat med höjdare som firade självständighetsdagen. Han har dömts till böter för olovligt intrång till ett kärnkraftverk och när ett Asien-Europamöte (ASEM) anordnades i Helsingfors blev han arresterad under en Smash ASEM-demonstration. Arhinmäki är kultur- och idrottsminister i den nuvarande ”sixpack-regeringen”, en sexpartikoalition, och han är ordförande för Vänsterförbundet. Han är en sportentusiast och förorsakade en mindre skandal hösten 2011, då han gick på en korgbollsmatch istället för att delta i öppningshögtidligheten för Helsingfors nya Musikhus.

Arhinmäki skryter med att han är den kandidat som är mest emot Nato bland kandidaterna och påstår att alla de andra är de facto för Nato. Han är känd för att vara en god talare och för att vara vegetarian. Han beskriver sig själv som en ”grönröd demokratisk socialist”, men att han inte är kommunist.

Arhinmäki online

Eva Biaudet (Svenska folkpartiet)

Click to enlarge the picture (Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva)
Eva Biaudet

Biaudet, 50, är en erfaren politiker som verkat som riksdagsledamot i 16 års tid och som varit omsorgsminister (hälsovård och social service). För tillfället är hon minoritetsombudsman. Tidigare var hon koordinator inom OSSE (organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) för att bekämpa människohandel.

Politiskt sett är Biaudet liberal, hon kämpar för tolerans, kvinnorättigheter och för sexuella minoriteters rättigheter. Som minoritetsombudsman har Biaudet gjort sig ett namn genom att föreslå en preliminär polisundersökning av en kyrkoherde och av en riksdagsledamot som misstänkt för uppvigling.

Biaudet online

Sari Essayah (Kristdemokraterna)

Click to enlarge the picture (Foto: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva)
Sari Essayah

Essayah, 44, är bäst känd för sina idrottsliga prestationer. Hon blev världsmästare år 1993 och europamästare år 1994 i 10 km gång. Hennes kampanjslogan är ”Steget före de andra”. Hon har suttit en period i riksdagen och är nu europarlamentariker. Hon har en finsk mor och en marockansk far.

Essayah talar för konservativa familjevärderingar och medkänsla för sina medmänniskor. När hon i en medieundersökning blev tillfrågad hur hon under sitt presidentskap skulle förhålla sig ifall Finland blev erbjudet att arrangera ett FN-möte beträffande rättigheter för sexuella minoriteter, svarade hon att Finland skulle artigt avstå. Beträffande frågor rörande EU och inträde i Nato förhåller hon sig avvaktande.

Essayah online

Pekka Haavisto (De gröna)

Click to enlarge the picture (Foto: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva)
Pekka Haavisto

Haavisto, 53, har länge varit aktiv som grön politiker. Han har varit partiordförande och ordförande för De gröna i Europarlamentet och han har fungerat som minister för miljö och utveckling, den första gröna ministern någonsin i Europa. Nu är han riksdagsledamot. Haavisto är öppet homosexuell, den första i ett presidentval i Finland.

Internationellt sett har Haavisto gjort en beaktansvärd karriär. Han är den finska utrikesministerns speciella sändebud i krisen i Afrika, där han specialiserat sig på konflikterna i Sudan och Somalia. Han har också medverkat i olika FN-operationer i Balkan, Afghanistan, Palestina, Irak och Liberia och som EU:s speciella sändebud i Sudan och Darfur.

Haavisto online 

Paavo Lipponen (Socialdemokratiska partiet)

Click to enlarge the picture (Foto: Pekka Sakki/Lehtikuva)
Paavo Lipponen

Lipponen, 70, är den äldsta och mest erfarna i gänget. Han verkade som statsminister i Finland åren 1995—2003, som ordförande för socialdemokraterna åren 1993—2005 och var därefter riksdagens talman. Efter att ha dragit sig tillbaka från dagspolitiken började han skriva sina memoarer och arbetade som lobbare för kärnkraftsindustrin och för det rysk-tyska naturgasbolaget Nord Stream. Han är känd för sina dråpliga formuleringar och för sin ibland skarpa tunga.

Under Lipponens egid gick Finland med i den ekonomiska och monetära unionen EMU, och han är fortfarande mycket engagerad i EU och talar för en stark europakommission. Lipponen försvarar också minoriteternas rättigheter, inklusive finlandssvenskarnas rättigheter, och han har angripit de populistiska Sannfinländarna. Lipponen betraktar presidenten som en fadersfigur som bör stödja regeringen och ena nationen.

Lipponen online

Sauli Niinistö (Samlingspartiet)

Click to enlarge the picture (Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva)
Sauli Niinistö

Niinistö, 63, är den kandidat som har mest erfarenhet av ekonomiska frågor. Han var finansminister i Lipponens regering, när Finland gick med i den europeiska ekonomiska och monetära unionen och när marken ersattes med euron. Han är jurist till utbildningen och har arbetat som domare och advokat innan han gick in i politiken . På senare tid har Niinistö distanserat sig från sitt parti och blivit en populärare presidentkandidat, även bland gräsrötterna inom nästan alla andra partier.

Niinistös popularitet har också ökat bland dem som är kritiska mot EU, på grund av hans kritiska anmärkningar angående finanskrisen. Han förlorade sin första fru på ett tragiskt sätt i en trafikolycka och överlevde med knapp nöd tsunamin när han semestrade i Thailand år 2004. Niinistö lämnade sitt parti nödställt när han överraskande vägrade att kandidera för presidentämbetet år 1999. Niinistö är ordförande för fotbollsförbundet i Finland. Hans bäst kända hobby är rullskridskoåkning.

Niinistö online

Timo Soini (Sannfinländarna)

Click to enlarge the picture (Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva)
Timo Soini

Soini, 49, är kometen inom finländsk politik. Hans parti gjorde en comeback från den politiska vildmarken vid riksdagsvalet år 2011 genom att placera sig på tredje plats. Soini har alltid tillhört oppositionen och hållit sitt parti utanför regeringen, även efter det senaste valet. Han är känd för sina populistiska uttalanden som är kryddade med vitsar och kritiska kommentarer gällande EU. I detta nu är han ordförande för utrikesutskottet i riksdagen. Han är mycket intresserad av fotboll och travsport.

Soinis bärande tanke i presidentvalskampanjen är Finlands oavhängighet. I sin EU-politik understöder han att Grekland sparkas ut från eurozonen och emot någon roll för Finland i nya räddningsaktioner. Soini motsätter sig en minskning av försvarsanslagen. Han är den ende kandidaten som är beredd att utöka presidentens maktbefogenheter.

Soini online

Paavo Väyrynen (Centern)

Click to enlarge the picture (Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva)
Paavo Väyrynen och hans fru Vuokko

Väyrynen, 65, om någon, är den verkliga politikern bland kandidaterna, och tillika med Soini med de flesta negativa kommentarerna i opinionsmätningarna. Väyrynen som två gånger varit presidentkandidat och partiordförande har suttit i regeringen under fem olika årtionden. Han har sagt att han begått bara ett misstag i sitt liv, nämligen när han avsade sig ordförandeskapet för partiet. Hans stjärna föreföll att dala när han inte blev invald i riksdagen år 2011, men han gjorde en comeback och banade väg för sig till kandidaturen eftersom ingen annan var villig att frivilligt ställa upp.

Väyrynen talar för att Finland fortfarande är ett neutralt land och han har föreslagit att den finska marken skulle gälla som en parallell valuta jämsides med euron. Han har förbättrat sin skamfilade image under kampanjen genom att visa sig från sin humoristiska sida.

Väyrynen online
 

Se också:

Presidentspelet fortsätter i Finland

 

Bookmark and Share

Rate this article:

average: 0 / total: 0

© 1995 - 2015, thisisFINLAND
Published by the Finland Promotion Board
Produced by the Ministry for Foreign Affairs, Department for Communications